Dopoledne s Hasiči Jabloňany 25. 6. 2014 pro ZŠ Jabloňany a MŠ Obora

V červnu 2014 jsme uspořádali 2. ročník Dopoledne s Hasiči Jabloňany. Do příprav a realizace se zapojili členové SDH společně s JSDH. MŠ Obora jsme si do Jabloňan dopravili naší CAS (cisternová automobilová stříkačka).
Pro děti jsme připravili stanoviště s disciplínami požárního sportu s úpravami dle věku a časové náročnosti:
– střelba ze vzduchovek
– srážení kuželek požární hadicí
– hašení „hořícího“ domku pomocí džberové stříkačky
– štafetový běh mix (kombinace štafet: 4x60m, CTIF a štafety dvojic)
– nejvíce očekávaný – požární útok – (absolvovali i nejmenší z MŠ)
– opékání špekáčků a další

Program nám nemile přerušovaly dešťové přeháňky, při vydatnějším dešti děti vyčkávaly pod námi připraveným stanem a pod přístřeškem fotbalistů. Tyto pauzy paní učitelky zdatně vyplňovaly hrami, zpěvem a svačinou, kterou jsme za deště opékali na ohništi. Během proluk jsme děti ze ZŠ svezli také v CAS a připravili ukázku zásahu: Likvidace požáru popelnice, odpadu. Během zásahu nám (po předchozí domluvě) paní učitelka z MŠ běžela na pomoc s kbelíkem s vodu, při této pomoci „upadla“ za schodů a zůstala bezvládně ležet na zemi. Zasahující hasiči vzniklou situaci ihned řešili a poskytli první pomoc s následným transportem do hasičského vozu. Následně si děti zastříkali z vysokotlaké proudnice a vyzkoušeli si vybavení hasičů.

Po každé dešťové přeháňce děti se zájmem pokračovali v přerušených soutěžích. Na závěr programu absolvovali dlouho očekávaný požární útok, oč jde ukázali přítomní mladí hasiči SDH Jabloňany a po nich jsme pokusy opakovali s ostatními dětmi se ZŠ i MŠ za podpory některých přítomných maminek i paní učitelek.

Na úplný závěr děti získali účastnický certifikát o absolvování hasičského kurzu. MŠ jsme před obědem odvezli zpět na Oboru.
Pro děti původně připraveno více ukázek i úkolů (nesprávné hašení oleje, záchrana dětí pomocí lanové techniky,….), ale počasí nám nepřálo, tak třeba příští rok.
(Dle informací od paní učitelek děti ve školce zbývající dny před prázdninami napodobovali činnost hasičů)

Celá galerie: http://sdhjablonany.rajce.idnes.cz/Dopoledne_s_Hasici_Jablonany_s_hasicskou_tematikou_pro_ZS_a_MS%2C_2._rocnik_25._6._2014/

 

Publikováno v Z naší činnosti a označené ,,.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.